fbpx

Bij de verkoop van uw huis is het tegenwoordig verplicht om een energielabel voor de woning te hebben. Wat is het precies, en hoe kunt u met isolatie uw energielabel verbeteren?

Wat is het energielabel?
Het energielabel is in 2015 in het leven geroepen met als doel het het energiezuiniger (laten) maken van de woning. De beoordeling van een woning loopt van een groene A (zeer zuinig) tot aan een rode G (zeer onzuinig). Aan de hand van het label kan een eventuele koper dus snel bepalen hoe energiezuinig een huis is en wat de verwachtingen mogen zijn ten aanzien van de energierekening.

Voorlopig energielabel
Elke woning heeft in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Dit label is simpelweg gebaseerd op het bouwjaar. Oudere woningen zullen hierbij een lagere waardering hebben gekregen dan nieuwbouw. Dit komt omdat er tegenwoordig al meer maatregelen worden getroffen bij de bouw van een woning.

Beoordelen op bouwjaar betekent dat dit label dus ook zeer onnauwkeurig kan zijn. Indien er in een oude woning al isolatiemaatregelen getroffen zijn, zal dit bij de voorlopige beoordeling niet zijn meegenomen.

Definitief energielabel
Bij verkoop van een woning dient het voorlopige label te worden omgezet in een definitieve versie, waarbij de waarde beoordeeld zal worden op de werkelijke situatie.Indien er energiebesparende maatregelen zijn getroffen in een oudere woning, zal automatisch het energielabel verbeteren t.o.v. de voorlopige versie. Hoe energielabel verbeteren kan bijdragen aan woongenot, en welke maatregelen u op isolatiegebied kunt treffen, zullen we hieronder bespreken.

Hoe kan ik mijn energielabel verbeteren?
Het energielabel draait simpel gezegd om het terugdringen van energiegebruik. Diverse maatregelen kunnen hierbij helpen. Hoe meer maatregelen u toepast, hoe beter het label. Een Energielabel F verbeteren is vrij eenvoudig, net als een Energielabel G verbeteren,. Om de hoogste beoordelingen te krijgen is het toepassen van meerdere maatregelen nodig.

De meest logische en effectieve manier om een beter energielabel voor elkaar te krijgen is d.m.v. isolatie. Diverse soorten isolatie zullen in wisselende mate meehelpen met het energielabel huis verbeteren. We zullen deze hieronder bespreken.

Spouwmuurisolatie
Door de lege ruimte tussen de binnen- en buitenmuur op te vullen, blijft warmte beter in de woning hangen, en kan kou niet meer naar binnen trekken. Het is een perfecte manier om minder te hoeven stoken, en het comfort in huis te verhogen. Wilt u het energielabel woning verbeteren, dan is dit een mooie kans om te benutten.

Kruipruimte isolatie
Vochtige kruipruimtes vinden we veel in Nederland. Naast dat dit ongezond is, zorgt het ook voor een hoge luchtvochtigheid in huis. Door de kruipruimte te isoleren kan vocht niet meer optrekken en zal de vloer warmer aanvoelen. Dit betekent minder stoken en dus een prima manier om het energielabel huis te verbeteren.

De voordelen van een beter energielabel
Het behalen van een betere waarde van het energielabel is een prima doel, maar het levert veel meer op dan alleen een mooie score. In alle gevallen betekent het energielabel verbeteren kosten maken, die zich later weer terugbetalen.

Lagere energierekening
Misschien wel de belangrijkste reden voor veel mensen om de woning te isoleren is de energierekening. Door diverse soorten isolatie toe te passen kunnen honderden euro’s per jaar worden bespaard. Het energielabel ophogen is dus goed voor het milieu, maar vooral ook merkbaar in de portemonnee!

Toename wooncomfort
Door het toepassen van de diverse isolatiesoorten, zal het wooncomfort aanzienlijk toenemen. Het kille gevoel dat wordt veroorzaakt door de koude lucht die via muur, vloer of dak binnenkomt zal verdwijnen. Het zal dus over het algemeen behaaglijker aan gaan voelen in huis, wat op zich al voldoende reden is om maatregelen te treffen!

Waarde verhogen van de woning
Ook al zal een makelaar niet snel een bepaalde waarde willen hangen aan een energielabel, de resultaten zijn duidelijk. Diverse onderzoeken tonen aan dat een beter energielabel zorgt voor een hogere verkoopprijs. De investeringen zullen zich dus niet alleen terugbetalen in de energierekening, het energielabel verbeteren levert ook bij de verkoop de nodige winst op.

Energielabel verbeteren van bedrijfspanden
Ook voor bedrijfspanden is een goed energielabel belangrijk. Er zijn banken die een pand met een energielabel lager dan C niet meer financieren. Vanaf 2023 is het zelfs verplicht om een label van C of hoger te hebben, anders mogen deze niet meer verkocht of verhuurd worden. In 2030 is de eis dat kantoren een energielabel A moeten hebben.

Stuur ons een bericht